top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıBT İzmir

Tecrübeli bir yaşlı bakıcısında olması gereken özellikler

Güncelleme tarihi: 25 Şub 2020



Ülkemizdeki aile yapısının değişmesi ve gelişen ekonomik koşullar nedeniyle birçok kişi yaşlı anne, baba, teyze, hala, amca vb. kişileri emanet edebileceği bir yaşlı bakıcısı aramaktadır.


İşte bu amaçla okurlarımızın tecrübeli yaşlı bakıcısı ararken nelere dikkat etmesi gerektiğini aktaracağım. Tecrübeli yaşlı bakıcısı seçerken mutlaka tek başınıza hareket etmeyin bunun yerine aile üyelerinin fikirlerini önemseyin ve fikir alışverişinde bulunun. Bu şekilde en doğru seçimi yapma şansınızın yükseleceğini unutmayınız.

Bakım hizmetlerinde en birincil şartlardan bir tanesi olarak temizlik gelmektedir. Çünkü yaşlı insanların yapmakta ve dikkat etmekte en zorlandığı konu temizliktir. Bir insanın dış görünüşüne, giyimine, hal ve hareketlerine bakarak çok kısa bir sürede temizliğe önem verip vermediğini anlayabilirsiniz. Burada temizliğin neden önemli olduğunu aktarmamıza gerek yok sanırım. Yine de kısaca bahsetmemiz gerekirse şunları örnek olarak verebiliriz. Eğer yaşlı kişiler temiz ortamlarda olmazlarsa çok çabuk hasta olabilirler. Çünkü yaşlıların vücut dirençleri zayıftır. Ayrıca bazı yaşlı kişiler yataktan pek çıkamamakta. Bu da onların vücudunda yaralar oluşmasına neden olur. Temiz olmayan bir ev bu yaraların mikrop kapmasına neden olur. Ayrıca yaşlı bakımında onların kişisel temizliklerini de yapmak gerekir. Az önceki örnekten devam edersek, oluşan yaraların mikrop kapması sadece çevresel değildir. Kişinin kendi temizliği yara oluşumunun önüne geçebilir veya mikrop kapmasını önler. Yani yaşlı bakıcılığı yapacak olan kişinin öncelikli olarak vücut bakımına ve temizliğine önem vermesi gerekmektedir. Vücudun her bölgesinin temizliği bu noktada büyük önem teşkil etmektedir. Temiz olan ve bakımına özen gösteren kişiler aslında bakıcılık konusunda da son derece hassas olan kişilerdir. Hatta bir yakınının bakımını yaptırmak isteyen kişiler bakımlı ve özenli kişilere yakınlarını rahatlıkla emanet edebilmektedir. Dikkat edilmesi gereken bir başka özellik de bakıcının düzenli olmasıdır. Yaşlınız ancak ve ancak temiz ve düzenli ortamlarda sağlıklı yaşayabilir. Bu konuda sıkıntıları olabilecek bir yaşlı refakatçisi ile kesinlikle çalışmamalısınız. Bir bakıcının düzenli olup olmadığını ise ancak işe aldığınızda görebilirsiniz. Hatta yakınınıza düzenli ve temiz bakmayan kişilerin kesinlikle çalışmamanız gereken kişiler olduğunu da bilmelisiniz. Güvenilir yaşlı bakıcısı yaşlınıza iyi bakması gerektiğinin farkında ve bilincinde olur. Bu da doğal olarak yaşlınızın yaşam kalitesinde belirgin bir olumlu artış sağlar. Gün geçmiyor ki haberlerde kötü haberler duymayalım. Sabırlı olup olmadığını anlamak için ilk görüşmede bakıcı adayına stres mülakatı uygulamak sağlıklı bir hareket olacaktır. Ayrıca tırnak yeme özelliği var mı, sürekli tedirgin görünüyor mu, gözlerini kaçırıyor mu, ağzını kapatmak gibi tavırlar sergiliyor mu dikkatle incelenmelidir. Bunlar kişinin yalan söylediğini, tedirgin ve sabırsız olduğunu gösteren bedensel bir konuşmadır. Bu yüzden bakıcı olacak kişiyi seçerken tecrübeli olmasına özen gösterilmelidir.


Bakıcı ne kadar sevecen ve güler yüzlü olur ise yaşlınız çekimserlik yaşamayacak ve birinci dereceden yakınıymışçasına bakıcısı ile tüm sorunlarını çekinmeden paylaşabilecektir. İnsanlar yıllar geçtikçe daha alıngan olmaktadır. Bu yüzdendir ki insan psikolojisine en iyi gelen şey güler yüzdür. Hatta bu sadece insan değil dünya üzerindeki tüm canlılara iyi gelmektedir. Yani sadece yakınınıza değil size de güzel yüzlü olması önemlidir. Diğer bir özellik ise yaşlı bakıcımızın bu işi yapmaya gönüllü olmasıdır. Yani yaşlı bakımı hizmetini ekonomik bir kazanç uğruna yapmakla beraber bu konuda mutsuzluk hissetmemelidir. Yaptığı işten nefret etmemelidir. İstenmeden yapılan hiçbir işin iyi sonuç vermeyeceği herkesçe kabul görmüş bir durumdur.


Yaşlı bakıcı temini uzmanlık gerektiren bir konudur. Çalışan personelin mutlaka iyi bir değerlendirmeden geçmesi ve yaşlı bakıcı olarak size önerilmesi gerekmektedir. www.izmirbtdanismanlik.com ' u ziyaret edere çalışma esaslarımız hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

179 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page