top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıBT İzmir

Yabancı bakıcılar hakkında durum

Güncelleme tarihi: 25 Şub 2020

YABANCI BAKICI ÇALIŞTIRMA



Yabancı bakıcı çalışma izni başvuruları değerlendirilirken kişini alacağı görev ve işverenin Bakanlıkça değerlendirilme kriterlerine uyup uymadığı göz önünde bulundurulur. Bu değerlendirme sonucunda yabancının işe uygun olmaması ya da işvereninin seçilen meslek unvanın gerektirdiği koşulları sağlamıyor oluşu başvurunun ret edilmesine sebep olmaktadır. Her bir yabancı bakıcı çalışma izni türü bakanlıkça farklı kriterlere göre incelenmektedir.

Bakanlık; yabancı çocuk bakıcısı, yabancı yaşlı hasta bakıcısı, yabancı yaşlı bakıcısı meslek alanlarında çalışma izni verilmektedir.


Evinizde yabancı uyruklu çocuk bakıcısı çalıştırabilmeniz için 15 yaşın altında bir çocuğunuzun olması gerekmektedir. Başvurulardaki diğer hususta başvuru yapan kişinin çocuğun birinci dereceden akrabası olması zorunluluğudur. Çocuğun anne-babasını ayrı olması durumunda velayet sahibi ebeveynin başvurusu değerlendirilir. Yabancı çocuk bakıcısına ödenecek minimum ücret asgari ücrettir. Yapılan başvuru değerlendirme aşamasında işverenin maaşı uzmanlarca göz önünde bulundurulur. Çalışma Bakanlığının sistemi birçok devlet kurumuna entegre çalışmaktadır. Bu durumda uzmanlar işverenin aylık gelirine rahatlıkla ulaşabilmektedirler. İşverenin aylık geliri yabancının maaşını ödemeye yeterli değilse izin başvurusu ret edilecektir.


Çalışma izni alacak yabancı bakıcılarda aranacak ilk özellik, yabancının en az 6(altı) aylık olarak düzenlenmiş bir ikamet izninin olmasıdır. Söz konusu yabancının ikamet izni bulunmuyorsa Türkiye’den çalışma izni başvurusu yapamayacaktır. Bu durumda yabancı uyruğunun bulunduğu ülkeden yurtdışı çalışma izni başvurusu yapabilir. Diğer alternatif ise İl Göç İdaresine başvuru yaparak ikamet izni almak ve sonrasında başvuru gerçekleştirebilir.


Yabancı bakıcı çalışma izni başvurusunu tamamlayabilmesi için gereken evraklar; pasaportunun resimli sayfasının fotokopisi, Türkiye’de geçerli ikamet izni kartı kopyası, bir adet biyometrik fotoğraf, yabancının kişisel bilgileri(en son mezun olduğu okul, eşinin adı-soyadı, yurtdışı ikamet adresi gibi) tamamlayıp Bakanlığa teslim edilmelidir.

İşveren e-imza sahibi olmalı, işveren ve bakıcı arasında belirli süreli iş sözleşmesi, işverenin ikamet adresi, nüfus fotokopisi, bakımı yapılacak kişini kimlik kopyası, bakımı yapılacak kişin ikamet belgesi olması gerekmektedir.


Kanuni zorunluluğun yanında yabancı işçi çalıştıran işverene sağladığı avantajlar şunlardır; yabancı işçi yasadışı durumdan yasal duruma geçtiği için işveren ve işçi arasında güvene dayalı bir iş ilişkisi oluşur. Böylelikle aile alışkanlık kazandığı personeli kaybetmez. Çalışma izni ile Türkiye’de 5 yıl çalıştığında bağımsız çalışma iznine hak kazanabileceğini bilerek işine daha sıkı sarılır. Sosyal güvence altında olacağından iş ortamında yaralanması, sakatlanması ya da ölümü durumunda işveren maddi manevi riske girmez. Yabancı personel ise malulen emekli olma hakkına sahiptir. Ayrıca emeklilik yaşı geldiğinde Türkiye’den emekli olabileceğini bilmek iş motivasyonunu artırır.


Yabancı personel imzalayıp onayladığı iş sözleşmesine aykırı hareket ettiğinde işine sona ereceğini, mevcut çalışma ve ikamet izninin 15 gün içinde iptal edileceği bilerek özen ve ciddiyetle çalışır.


Kurum olarak tabancı bakıcıların resmi işlemler ile ilgili danışmanlık verebilir. Ancak İzmir' de u işlemleri sizin için takip edecek işyerleri bulunmaktadır. Görüşmemiz sonrasında sizleri bu yerlere yönlendirebiliriz. www.izmirbtdanismanlik.com sitemizden telefon numaralarımıza ulaşarak bizi arayabilirsiniz.

243 görüntüleme0 yorum
bottom of page