top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıBT İzmir

Yaşlılarla kolay iletişim kurmanın yolları

Güncelleme tarihi: 25 Şub 2020

İyi bir yaşlı bakıcı ve bakım verenin sahip olması gereken beceriler ve iletişim seçenekleri neler olabilir sorusuna yanıt bulmaya çalıştığımız yazımızı aşağıda bulabilirsiniz.

Onları Değiştirmeye Çalışmayın

Kendinizi onların yerine koyun ve ona göre hareket edin. Bazen geçler bir kısa sürede edindiği alışkanlarını hemen bırakamıyor. Hal böyleyken ısrar etmeyi bir kenara bırakıp, orta yolu bulmaya çalışın. Yaşlılar sizlerden ders almak istemez, onları sürekli yönlendirmeye çalışmanız sizinle iletişimini bozar. Değiştirmemeniz gereken en önemli konu ise birçok yaşlı insanın sahip olduğu yeniliğe olan direncidir. Hatıraları bitmez, dün evine gelen misafiri unutur ama 50 yıl önceyi bütün ayrıntıları ile anlatır. Evdeki odası, duvardaki tablo, radyonun yeri değiştirilirse huzursuz ve hırçın olurlar.

Yaşlı İnsanlar İle Çatışmayın

Yaşlı insanların saldırganlığı memnuniyetsizlikten kaynaklanmaktadır. Saldırganlığın sebebini kabul ettirdiğinizde, yaşlı akrabalarınıza gülümsediğinizde veya saldırılarına tepki vermediğinizde sinirli halleri kaybolur. Saldırganlıklarına cevap verirseniz, kaybolursunuz. Konuyu değiştirebilmelisiniz. Konuyu ebeveynlerinizle sakin bir sohbete çevirmeye çalışın. Bu egzersiz size çatışma durumlarında yardımcı olacaktır.

İletişim Kurmak İçin Davetiye Beklemeyin

Onlarla tıpkı normal arkadaşlarınızmış gibi sohbet etmeye çalışın. Unutmayın siz anlattıkça onlar anlatacak daha çok şey bulacaktır. Konuşun, sohbet edin onlar yemek yiyip çay için.

Tartışmayın

Onlar bir şey söylediği zaman tersi yönde söz söylemek istediğiniz gerçekten birçok an vardır. Ona bu konuyla ilgili şikayetimi dile getirdiğinizde de hatırlamayacağını bilin. Kiminle ilgilendiğinizi biliyorsanız her şey daha da kolaylaşır.

Merhamet Gösterin Ancak Onlar İçin Üzülmeyin

Merhamet konusu çok önemlidir. Merhamet ilişkinize ve iletişiminize olumlu yansıyacaktır.

Başarılarınızı “Yaşlı insanlar” İle Paylaşın

Başarılı olmamızı istiyorlar. Bizim refahımız onların mutluluklarının en önemli anahtarlarından biridir. Bunu her zaman aklınızda tutun.

Kişisel Özelliklerini Bilin

Bir kimsenin göremediği, duyamadığı ya da ayağa kalkamadığı anda bunun ne anlama geldiğini anlamak gerekir. Görme engelli bir insanı anlamak için, kendinizi onun yerine koymayı deneyin. Unutmayın birini tanımadan istediğiniz kadar dikkat etseniz de bazı problemlerle karşılaşabilirsiniz. Bundan dolayı tanıyın, bilin.


www.izmirbtdanismanlik.com olarak geniş bakıcı havuzumuzdan İzmir' de ihtiyacınız olan evde bakım ve bakıcı danışmanlığı hizmetini psikolojik testlerden geçmiş portföyümüzden sağlamaktan mutlu oluruz.

163 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page